Wat is een Taptoe?

Het taptoe-signaal is een trompetsignaal dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag. Tegenwoordig wordt het signaal taptoe in Europa vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen.

Een taptoe is in de moderne versie een een muzikale show waarbij de diverse showbands zich aan het publiek presenteren. 

Een taptoe is een muzikaal schouwspel, opgebouwd uit licht, klank en kleur. Natuurlijk is het al mooi een korps te horen spelen, maar het publiek is ook visueel ingesteld, en wil muziek vooral zien. Daarom moet die ook ingekleed worden, liefst met veel verrassingseffecten. Sommige korpsen slagen daarin op een verbluffende manier.

Naar Engels voorbeeld is de taptoe uitgegroeid tot een muzikaal spektakel, waarin de meewerkende korpsen het beste van zichzelf geven. De finale kan beschouwd worden als de voortzetting van de oorspronkelijke ceremoniële taptoe. Was de taptoe van oorsprong een zuiver militaire aangelegenheid, dan is dit thans geenszins meer het geval. De uitvoering ervan door burgermuziekkorpsen neemt de laatste jaren hand-over- hand toe.

Op zaterdag 6 juli 2024 staan we opnieuw garant voor een schitterende avond met de absolute top show- & marching bands uit binnen- & buitenland. Een 2,5u durend wervelend muzikaal spektakel op het mooiste historische plein van Europa nl. de Burg van Brugge.

De locatie, de groepen en de medewerking van de Brugse beiaard maken deze Taptoe Brugge uniek in zijn soort. De grootste outdoor Taptoe van België verwelkomt u graag! 

Organisatie van Fedekam West

Koninklijke Fedekam West werd opgericht in 1959 als Fedekam West-Vlaanderen.

Al meer dan 60 jaar bieden ze ondersteuning aan de amateurblaasmuziek in West-Vlaanderen. Muziekverenigingen en blaasmuzikanten kunnen bij hen terecht voor advies, opleidingen en uiteenlopende activiteiten.

Om de blaasmuziek in de kijker te zetten zijn ze eveneens organisator van de jaarlijkse Taptoe Brugge.

Muziekverenigingen kunnen hun verdienstelijke muzikanten, bestuursleden en majorettes figuurlijk in de bloemetjes zetten met hun unieke medailles.

Ook een voordelige verzekering kan afgesloten worden i.s.m. Callant Verzekeringen.

Interesse? Neem contact op via fedekamwvl@fedekam.com of neem een kijkje op de website www.fedekam.com 

De Raad van Bestuur,

  • Piet De Langhe
  • Marc Monstrey
  • Marc De Keyrel
  • Henk Laridon
  • Rik Vancouillie

Vrijwilligers - medewerkers

Taptoe Brugge kan rekenen op de medewerking van vele tientallen vrijwilligers. We wensen ze hierbij uitdrukkelijk te danken voor hun engagement. Zonder hen geen Taptoe Brugge.

Ze staan o.a. in voor de ticketcontrole, logistieke op- & afbouw, vlot verloop, organisatie van de kleedruimtes en bar voor de groepen, VIP-begeleiding, kaartenverkoop,...

Ze zijn herkenbaar aan hun mooie outfit gesponsord door Tinko.

1.000 x bedankt vrijwilligers!

Taptoe Brugge Partners